Μνημεία

Μνημεία


Πλήθος μνημείων μαρτυρούν την ιστορική κληρονομιά, που εκτείνεται σε μια περίοδο 3.000 χρόνων, επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του Νομού Πρέβεζας ως σταυροδρόμι πολιτισμών.

Ζάλογγο:
20 λεπτά από την Πρέβεζα βρίσκεται τούτος ο ιστορικός τόπος θυσίας, όπου τον Δεκέμβριο του 1803, 63 ηρωικές Σουλιώτισσες, καταδιωκόμενες από τους Τούρκους μετά την πτώση του Σουλίου, προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθερες, πέφτοντας από τον απόκρημνο βράχο με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Το έργο του γλύπτη Γεωργίου Ζογγολόπουλου και του αρχιτέκτονα Π. Καραντινού (1961) που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου, σύμβολο και μνήμη της θυσίας, παριστάνει τον ιστορικό χορό των Σουλιωτισσών, Για να θαυμάσετε το μνημείο από κοντά θα πρέπει να ανεβείτε τα 412 σκαλοπάτια που ξεκινούν από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (29χλμ. Β.Δ. της Πρέβεζας).

Νικόπολη:
Έξι περίπου χλμ. βόρεια της Πρέβεζας βρίσκεται η αρχαία Νικόπολη. Χτίστηκε το 31 π.χ. από τον Οκταβιανό, μετά την μεγάλη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου, επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Στην είσοδο της Πρέβεζας βρίσκεται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις αρχές του καλοκαιριού του 2009.

Κασσώπη:
Σε απόσταση 28 χλμ. Περίπου Β.Δ. της Πρέβεζας, στις πλαγιές του Ζαλόγγου, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Κασσώπης, που ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 4ου αιώνα π.χ. από το ηπειρωτικό φύλο των Κασσωπαίων.

Ορράον:
Αρχαία πόλη των Μολοσσών που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.χ. και εγκαταλείφθηκε τον 1ο αιώνα π.χ. μετά την ίδρυση της Νικόπολης. Οχυρωμένη με ωραίο ισοδομικό τείχος που ενισχύουν τετράγωνοι πύργοι, έχει να επιδείξει καλοδιατηρημένες οικίες με μεγάλα παράθυρα. Η πανοραμική θέα που έχει η αρχαία πόλη Ορράον φανερώνει και τη σημαντική θέση που κατείχε, αφού από εδώ ελέγχονταν το μεγαλύτερο μέρος της Άρτας.

Νεκρομαντείο:
Κοντά στο χωριό Μεσσοπόταμο, 48 χλμ. Β.Δ. της Πρέβεζας, βρίσκεται το σπουδαιότερο και αρχαιότερο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Μυκηναϊκά ευρήματα έχουν εντοπιστεί στο χώρο του ιερού, όπως και στην αρχαία πόλη Εφύρα, 500μ. βόρεια του Νεκρομαντείου (14ος – 13ος αιώνας π.χ.).

Επικοινωνία

Iliovasilema Hotel
Νυφάντη Βασιλική
48100 Μύτικας - Πρέβεζα - Ηπειρος

Τηλ.: (0030) 26820.41.868
Κιν.:  (0030) 6946.512.844
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

MH.T.E.: 0623Κ032Α0172901